30 Ekim 2011 Pazar

07.10.2011


Amerikan İnşaat Yönetimi Derneği'nin (Construction Management Association of America) IIT'deki öğrenci kolu yine bir şantiye gezisiyle sahnede. Bu özel gezi için çok erken bir saatte buluşuyoruz. Bu fotoğraf çekildiğinde güneşin doğmasına epeyce zaman var.

Eyalet sınırındaki yağmur suyu toplama havuzunun sınırını oluşturacak bir barajı inceliyoruz. Baraj kütlesi ve konumu sebebiyle özel bir betonla inşa ediliyor: Silindirle Sıkıştırılan Beton (Roller Compacted Concrete). Girişteki ön bilgilendirmeyle başlıyoruz.

Sonra güvenlik ekipmanlarımızı kuşanıp inşaata yöneliyoruz. Baraj, kireçtaşı ocağının açık kısmını kapatarak büyük kısmı doğal olan havuz sınırlarını tamamlayacak.

Betonun özelliği dolayısıyla üretim 24 saat kesintisiz sürüyor. Bu yüzden yoğun ve yorucu bir çalışma söz konusu.

Dev kamyonların havuzun içinde kapladıkları yer, ölçek kavramını bir kez daha hatırlatıyor bize. 

Bu teknikle üretilen bir yapıyı incelemek çok önemli bir tecrübe. Çok az inşaatçı böyle özel teknikleri uygulama sırasında görme ve öğrenme şansına sahip olabiliyor.

Ve dev barajın kapattığı açıklık toplam havuz çeperinin çok küçük bir kısmı.

Gezimiz, şantiye ofisindeki bilgilendirme sunumuyla sona eriyor. Sayısal bilgileri burada alıyoruz, barajın üstlendiği görevi burada öğreniyoruz: Şikago bölgesinin yağmur sularını, göle yollanmadan önce arıtılmak üzere biriktirmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder