10 Ekim 2011 Pazartesi

16.09.2011


Bugün IIT'de düzenlenen High Rises for the Future: Sustainability, Architecture and Engineering Perspectives isimli bir konfreransa katılıyoruz. Konuşmacılar, farklı şehirlerdeki üniversitelerde ve kendi ofislerinde paralel ve ortak çalışma yürüten Werner Sobek, Manfred Hegger ve Helmut Jahn.





 
Konuşmacılar bu kadar önemli olunca salonun merdivenlerinde bile yer kalmıyor.
 

  



 
Ve açılışı, evsahibi mimarlık fakültesinin dekanı Prof. Dr. Donna Robertson yapıyor.



 

 
Bu üç ustanın ne kadar iyi bir takım olduğu sunumlarından dahi belli oluyor. İlk olarak söz alan Werner Sobek, sorunu en üst ölçekten ele alıp geri dönüşüm ve sürdürülebilirliği tanımlarından yola çıkarak anlatıyor.


  
Sonrasında sahne alan Manfred Hegger ölçeği bir kademe büyütüp mühendislik yaklaşımlarına, karşılaştıları sıkıntılara ve uyguladıkları çözümlere değiniyor.

 

 
Aradığımız çözümlerin doğada nasıl hazır, ama gizli olabildiğini anlatıyor.



 

 
Ve mühendislik çalışmaları sırasında bunu nasıl uygulamaya döktüklerini açıklıyor.


 


 
En son sahneye çıkan Helmut Jahn, ortak olarak ürettikleri sistemleri kendi mimarlık ofisi sayesinde dünyanın dört bir yanında uygulayan bir mimar. 





 
Mühendislik sorunu gibi duran bazı şeylere mimari olarak nasıl çözümler üretilebileceğini örneklerle sunuyor bizlere. 








Özetlemek gerekirse sürdürülebilirlik çabalarında sorunun basite indirgenişi ve bu şekilde çözüm arayışı anlamında yepyeni, müthiş bir bakış açısını öğrenmiş oluyoruz bu etkinlik sayesinde. Ek olarak sürdürülebilirlik çalışmalarının mimarinin estetik kaygılarıyla nasıl entegre edilebileceğini görüyoruz. Bu anlamda ufuk açıcı bir etkinliğe katılmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder